Ons kleuteronderwijs

Onderwijs aan onze kleuters

Kleuters leren door doen: ze leren spelend. Daarom werken we in de kleutergroepen thematisch. We  ‘verbouwen’ onze kleuterlokalen regelmatig om tot thema’s uit de belevingswereld van de kleuters zoals de fietsenmakerij, het ziekenhuis, de dierenwinkel en het restaurant. Ook gaan we op bezoek in het ‘echte’ leven.

Een voorbeeld van de bakkerij:

In de klas                                                  Op bezoek bij Van der Most

Af en toe kiezen we ook een onderwerp dat wat verder van de kinderen af staat zoals bijvoorbeeld ruimtevaart, zodat de kleuters zich ook kunnen verdiepen in onderwerpen waar ze minder van af weten. Een hele uitdaging!

project ruimtevaart

In de klas maken we uitdagende speelhoeken

Bij het thema het ziekenhuis maken we bijvoorbeeld

een wachtkamer met een leestafel.

een spreekkamer van de dokter.

een bed waarin een patiënt ligt en waar de dokter langs komt.

een apotheek waar de recepten worden ‘gelezen’ en waar betaald moet worden.

De leerkracht speelt in de hoeken mee met de kinderen om nieuwe spelelementen in het spel van de kleuters te brengen. Zo kan zij ook de verschillen in ontwikkeling van de kleuters zien en daar op inspelen.

Ondertussen leren de kinderen allemaal nieuwe woorden en wat die woorden betekenen, ze leren dat er geschreven taal is, ze gaan rekenen bij het betalen, ze zijn creatief bezig en natuurlijk horen daar liedjes bij.

De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd in het speellokaal en bij het buitenspelen op het plein.

Op de achtergrond plant de leerkracht de doelen die de kinderen in de kleutergroepen aangeboden krijgen. Op deze manier ontwikkelen kinderen zich op meerdere gebieden en zijn ze, na twee jaar, klaar voor het verdere leren in de groepen die nog komen.

Om uw kind voor te bereiden op de kleutergroep ontvangt u, tijdens het huisbezoek, het boekje ‘een kijkje in de kleuterklas’. Hierin vindt u allerlei informatie over het reilen en zeilen in de kleutergroep. U kunt dit boekje samen met uw kind lezen